Czyszczenie i mycie przemysłowe w przetwórstwie spożywczym
Czyszczenie przemysłowe i instytucjonalne (ang. I&I – Industrial and Institutional Cleaning) to branża, która ma ogromne znaczenie dla przemysłu spożywczego, mleczarskiego, browarnictwa oraz utrzymania i konserwacji budynków przemysłowych i instytucjonalnych. Dbałość o higienę i czystość w szpitalach oraz innych miejscach publicznych powinno być kluczowym działaniem, chociażby ze względów zdrowotnych.
Ryzyko zarażenia chorobami zakaźnymi spowodowało, że konsumenci są coraz bardziej świadomi zagrożeń wynikających z braku utrzymania czystości. W efekcie, na przestrzeni ostatnich lat doprowadziło to do ogólnego wzrostu wydatków na profilaktykę i ochronę zdrowia. Prognozuje się, że rosnąca świadomość konsumentów na temat chorób zakaźnych wywoływanych przez bakterie i wirusy, będzie czynnikiem napędzającym koniunkturę w branży czyszczenia i mycia przemysłowego. Utrzymywanie czystości środowiska opieki zdrowotnej, a tym samym minimalizacja stężenia czynników chorobotwórczych, jest najlepszym sposobem zapobiegania infekcjom. Bezpośrednio przekłada się to także na bezpieczeństwo pacjentów, jak i również na obniżenie kosztów opieki zdrowotnej społeczeństwa. Zapewnienie czystości jest także niezwykle istotne w przemyśle spożywczym i stanowi kluczowy aspekt związany z bezpieczeństwem żywności. Dzięki myciu i dezynfekcji zapobiega się zanieczyszczeniom mikrobiologicznym, które w skrajnych przypadkach mogą prowadzić nawet do sytuacji zagrażających życiu ludzkiemu. Stosowanie odpowiednich środków czyszczących i dezynfekujących bezpośrednio przekłada się także na żywotność maszyn i instalacji produkcyjnych, co stanowi niezwykle ważny aspekt np. w przemyśle ciężkim. Grupy środków czystości i ich przeznaczenie I&I to branża zużywająca bardzo duże ilości środków chemicznych, których głównym przeznaczeniem jest utrzymanie czystości i sterylności. Oczywiście preparaty czyszczące mogą także pełnić szereg innych funkcji związanych np. z utrzymaniem i konserwacją budynków oraz instalacji przemysłowych. W tym celu stosowane są odpowiednie technologie mycia i czyszczenia. Największą grupę takich środków stanowią preparaty dedykowane do czyszczenia technicznego. Można tu wyróżnić produkty o bardzo różnorodnym zastosowaniu, np. do czyszczenia wnętrz fabryk produkcyjnych, warsztatów samochodowych, magazynów oraz ich wyposażenia (np. pojazdów transportowych), a także przeznaczone do określonych typów powierzchni (np. metali) lub o wybranej charakterystyce (np. do odtłuszczania, odlakierowania czy też obróbki chemicznej). Kolejną grupą środków czystości są produkty przeznaczone dla branży hotelarsko-gastronomicznej. Wykorzystywane są głównie do mechanicznego mycia naczyń, czyszczenia sprzętu kucharskiego oraz celów dezynfekcyjnych. Wśród artykułów chemii gospodarczej znajdują się również produkty przeznaczone do czyszczenia i utrzymania higieny budynków. Zaliczamy do nich środki wykorzystywane we wnętrzach (np. do czyszczenia, podłóg, klimatyzacji i toalet), a także na zewnątrz (np. do odświeżania budynków). Ostatnią grupą są produkty czyszczące i dezynfekujące dla sektora spożywczego, a także środki wykorzystywane w rolnictwie, np. do utrzymywania higieny budynków inwentarskich. Mogą to być również detergenty wykorzystywane w pralniach chemicznych oraz w służbie zdrowia. Mycie instytucjonalne jest kluczowe dla zachowania odpowiedniego poziomu higieny w miejscach publicznych. Obejmuje ono także mycie w układach zamkniętych (tzw. CIP – Cleaning in place), szczególnie ważne w przemyśle spożywczym. W tych zastosowaniach istotnym jest, aby środek czyszczący nie generował piany. W czyszczeniu I&I piana może mieć dwojakie zastosowanie. Z jednej strony jest bardzo ważnym czynnikiem przy czyszczeniu powierzchni, ale może się też okazać sporym utrudnieniem w procesach prowadzonych w układach zamkniętych (np. przy praniu przemysłowym). Rodzaje środków czyszczących Kluczowym jest, aby środki do czyszczenia w branży I&I były wysoce skuteczne, a przy tym wydajne. Bardzo ważnym aspektem jest też ich wpływ na środowisko. Preparaty czyszczące w formie roztworów trafiających do ścieków powinny być jak najmniej szkodliwe dla środowiska i łatwo biodegradowalne. Na skuteczność i wydajność preparatów czyszczących wpływają surfaktanty (środki powierzchniowo czynne). Ich stosowanie w środkach czyszczących umożliwia usuwanie trudnych zabrudzeń. Substancje powierzchniowo czynne rozpuszczają je, dyspergują i emulgują, a dzięki ich właściwościom zwilżającym procesy te zachodzą bardzo szybko. Surfaktanty pozwalają chronić czyszczone powierzchnie i materiały, szczególnie te wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto, środki te są kompatybilne ze składnikami dezynfekującymi i wzmacniają ich działanie poprzez ułatwienie penetracji czyszczonych powierzchni. Źródło: products.pcc.eu Kupuj z rabatem nawet do 25% taniej Dzięki rabatom w wysokości od 3% do 25% i szerokiej gamie produktów umożliwiamy zatowarowanie sklepów, hurtowni i firm usługowych jak i realizację zakupów produkcyjnych w zakładach produkcyjnych. Kod rabatowy PFETK5 upoważnia Państwa do robienia zakupów w sklepie distripark.com z rabatami o różniej wielkości (od 3% do 25%) |
Produkty chemiczne dla przemysłu spożywczegoPrzemysł spożywczy
Surowce i dodatki do żywności
|
Kupuj z rabatem nawet do 25% taniejJak rozpocząć zakupy B2B z rabatem
1. Zarejestruj się, zaloguj i zamów wybrany produkt na distripark.com 2. Zamawiając produkt wpisz nasz kod rabatowy PFETK5 - otrzymasz automatyczne na wybrany produkt rabat od 3% do 25% Kod rabatowy PFETK5 upoważnia Państwa do robienia zakupów w sklepie distripark.com z rabatami o różniej wielkości (od 3% do 25%). Zróżnicowanie rabatów wynika z podziału na podmioty kupujące oraz z podziału produktów na branże, kategorie i odpowiadające im produkty. Dostawcą produktów jest distripark.com sp. z o.o. z siedzibą w Brzegu Dolnym, dostawa towaru z Brzeg Dolny. GieldaChemiczna.pl i strony powiązane są Partnerem Handlowym distripark.com 3. Jeśli masz pytania napisz do nas lub zadzwoń: info@gieldachemiczna.pl lub 505 912 263 |
Przemysł rolno-spożywczy
Przemysł rolno-spożywczy to dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, takich: jak mięsne, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp.
W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo owocowo-warzywne, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.
Przemysł owocowo-warzywny obejmuje pierwotny i pogłębiony przerób owoców i warzyw na następujące przetwory:
Przemysł owocowo-warzywny w Polsce
W Polsce przemysł ten przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Zaopatrzenie surowcowe najczęściej odbywa się poprzez kontraktację, a niekiedy w drodze zakupów na giełdach, targowiskach i od pośredników. Obecnie jest to jedna z głównych branż przemysłu spożywczego.
W Polsce w przetwórstwie owocowo-warzywnym funkcjonują 1363 przedsiębiorstwa, z czego na skalę przemysłową – 270 firm. Ponad 90% firm zatrudnia do 50 osób stałej załogi. Przemysł owocowo-warzywny jest oparty na krajowej bazie surowcowej. Do 40% produkcji znajduje nabywców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. t tych przetworów, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami – około 881 tys. t, co stanowi 25% całego eksportu rolno-spożywczego
W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo owocowo-warzywne, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.
Przemysł owocowo-warzywny obejmuje pierwotny i pogłębiony przerób owoców i warzyw na następujące przetwory:
- mrożonki owocowo-warzywne
- zagęszczone soki owocowe i warzywne
- soki i napoje owocowe i warzywne
- wyroby skrzepłe (dżemy, powidła, marmolady i konfitury)
- marynaty owocowe i warzywne, kompoty, konserwy warzywne i warzywno-mięsne
- susze
- wina owocowe i miody pitne
Przemysł owocowo-warzywny w Polsce
W Polsce przemysł ten przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Zaopatrzenie surowcowe najczęściej odbywa się poprzez kontraktację, a niekiedy w drodze zakupów na giełdach, targowiskach i od pośredników. Obecnie jest to jedna z głównych branż przemysłu spożywczego.
W Polsce w przetwórstwie owocowo-warzywnym funkcjonują 1363 przedsiębiorstwa, z czego na skalę przemysłową – 270 firm. Ponad 90% firm zatrudnia do 50 osób stałej załogi. Przemysł owocowo-warzywny jest oparty na krajowej bazie surowcowej. Do 40% produkcji znajduje nabywców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. t tych przetworów, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami – około 881 tys. t, co stanowi 25% całego eksportu rolno-spożywczego