Produkty chemiczne dla przemysłu mleczarskiego
Praca w przemyśle spożywczym przypomina czasami zmagania chirurgów na sali operacyjnej - w czasie produkcji artykułów przeznaczonych do konsumpcji również musi być zachowany szereg wymogów higienicznych. Na salach produkcyjnych powinna panować nieskazitelna czystość, urządzenia używane w trakcie produkcji powinny być sterylne, podobnie jak pojemniki do przechowywania żywność.
Sprostać tym wymaganiom można jedynie przy użyciu odpowiednich środków czystości, które dostępne są w ofercie Distripark W naszym sklepie posiadamy bogaty wybór chemii spożywczej, dostosowanej do wymogów poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego oraz przepisów związanych z transportem czy higieną personelu! Higiena w przemyśle spożywczym odgrywa kluczową rolę. Gwarantuje bowiem bezpieczną i zdrową żywność powstającą w takich miejscach jak zakłady mleczarskie. To właśnie z myślą o nich, ofertę naszego sklepu wzbogaciliśmy o szeroki wybór środków chemicznych, takich jak preparaty dezynfekujące i myjące. W ofercie chemii dla zakładów mleczarskich znajdują się takie środki chemiczne jak soda kaustyczna, wodorotlenek sodu czy podchloryn sodu w opakowaniach o różnych pojemnościach. Zapraszamy do zapoznania się z asortymentem środków chemicznych dla zakładów mleczarskich. Zapewniamy atrakcyjne ceny i szybką realizację zamówień. Kupuj z rabatem nawet do 25% taniej Dzięki rabatom w wysokości od 3% do 25% i szerokiej gamie produktów umożliwiamy zatowarowanie sklepów, hurtowni i firm usługowych jak i realizację zakupów produkcyjnych w zakładach produkcyjnych. Kod rabatowy PFETK5 upoważnia Państwa do robienia zakupów w sklepie distripark.com z rabatami o różniej wielkości (od 3% do 25%) |
Przemysł rolno-spożywczy
Przemysł rolno-spożywczy to dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, takich: jak mięsne, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp.
W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo owocowo-warzywne, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.
Przemysł owocowo-warzywny obejmuje pierwotny i pogłębiony przerób owoców i warzyw na następujące przetwory:
Przemysł owocowo-warzywny w Polsce
W Polsce przemysł ten przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Zaopatrzenie surowcowe najczęściej odbywa się poprzez kontraktację, a niekiedy w drodze zakupów na giełdach, targowiskach i od pośredników. Obecnie jest to jedna z głównych branż przemysłu spożywczego.
W Polsce w przetwórstwie owocowo-warzywnym funkcjonują 1363 przedsiębiorstwa, z czego na skalę przemysłową – 270 firm. Ponad 90% firm zatrudnia do 50 osób stałej załogi. Przemysł owocowo-warzywny jest oparty na krajowej bazie surowcowej. Do 40% produkcji znajduje nabywców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. t tych przetworów, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami – około 881 tys. t, co stanowi 25% całego eksportu rolno-spożywczego
W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo owocowo-warzywne, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.
Przemysł owocowo-warzywny obejmuje pierwotny i pogłębiony przerób owoców i warzyw na następujące przetwory:
- mrożonki owocowo-warzywne
- zagęszczone soki owocowe i warzywne
- soki i napoje owocowe i warzywne
- wyroby skrzepłe (dżemy, powidła, marmolady i konfitury)
- marynaty owocowe i warzywne, kompoty, konserwy warzywne i warzywno-mięsne
- susze
- wina owocowe i miody pitne
Przemysł owocowo-warzywny w Polsce
W Polsce przemysł ten przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Zaopatrzenie surowcowe najczęściej odbywa się poprzez kontraktację, a niekiedy w drodze zakupów na giełdach, targowiskach i od pośredników. Obecnie jest to jedna z głównych branż przemysłu spożywczego.
W Polsce w przetwórstwie owocowo-warzywnym funkcjonują 1363 przedsiębiorstwa, z czego na skalę przemysłową – 270 firm. Ponad 90% firm zatrudnia do 50 osób stałej załogi. Przemysł owocowo-warzywny jest oparty na krajowej bazie surowcowej. Do 40% produkcji znajduje nabywców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. t tych przetworów, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami – około 881 tys. t, co stanowi 25% całego eksportu rolno-spożywczego